Hjemmelavet minestrone med egen hønsefond og grønt fra haven
En skål fuld af efterår og selvforsyning
Der er noget helt særligt ved at lave en ret, hvor det meste kommer direkte fra egen jord til bord.
Den anden dag lavede jeg en minestrone – en varm, rustik og farverig suppe, hvor både hønsefonden og grøntsagerne var fra vores eget lille landbrug. Det er sådan noget mad, der varmer både krop og sjæl, og som gør mig taknemmelig for det arbejde, vi lægger i haven og dyrene.
Minestrone er en italiensk klassiker, men det smukke ved den er, at den kan varieres efter sæson og hvad man har ved hånden. Hos os handler det ikke om perfektion, men om at bruge det vi har – og gøre det med kærlighed, nærvær og omtanke.
Råvarer fra haven
Den minestrone, jeg lavede, var fyldt med grøntsager, der var klar til at blive høstet. Du kan bruge lige de grøntsager, du selv har – her er hvad der røg i gryden hos os:
-
Gulerødder
-
Løg
-
Hvidløg
-
Squash
-
Grønkål
-
Kartofler
-
Bønner
-
Tomater
-
Friske krydderurter – fx timian, oregano eller persille
Og så den vigtigste smagsgiver: vores egen hønsefond. Det giver en fylde og dybde i smagen som man kun får, når man bruger hjemmelavet fond med råvarer man kender.

Hvorfor vi elsker minestrone på gården
-
Det er en tøm-haven-tøm-køleskabet-ret – perfekt til at undgå madspild.
Man kan nemt tilpasse den årstiden. -
Den mætter, varmer og giver kroppen masser af grøntsager.
-
Det er en ret, man kan smage omsorgen i.

For os er selvforsyning ikke kun dyrkning, slagtning eller konservering – det er også det øjeblik, hvor vi sætter os med en skål mad, der er skabt af alt det, vi har været med til at gro og passe på. Det føles som et lille stykke lykke i hverdagen.
Opskrift
- 2 Løg
- 3 Bagekartofler
- 3 Gulerødder
- 1 Squash
- 150 g Bacontern
- 1,5 liter Hønsefond
- 2 dåser Hakket tomat (eller tilsvaernde mange tomater, ca. 6 stk)
- 2 dl Bønner
- 4 dl Grønkål
- 1 tsk Rørsukker
- Salt & Peber
Tilbehør: Kogt pasta, flute & parmasanost
Fremgangsmåde
-
Forbered grønsagerne og skær dem i små tern eller stykker.
-
Steg bacontern i en stor gryde. Tag dem op og sæt tilside på en tallerken med køkkenrulle.
-
Sautér løg, hvidløg og rodfrugter i baconfedtet, til det dufter og får lidt farve.
-
Tilsæt tomat (frisk eller fra dåse), hønsefond og de grønsager som skal have længest tid.
-
Lad det simre, til det hele er mørt - ca. 10 minutter.
-
Til sidst tilsættes kogt pasta, bønner eller grønne grøntsager og koges videre i nogle minutter.
-
Smag til med salt, peber og friske urter.
Server med et godt stykke brød – gerne hjemmebagt, hvis du har mod på det – og måske lidt revet ost på toppen.
